ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ?
Σε αυτήν τη σελίδα θα διαβάσετε μερικές γενικές και ιατρικές

πληροφορίες
, σχετικά με την αιμορροιδοπάθεια - ένα από τα

πιο συνηθισμένα
προβλήματα υγείας που είναι γνωστό και ως

αιμορροΐδες.


 

Τι είναι οι αιμορροίδες?


Οι "αιμορροίδες" (ιατρικώς αιμορροιδοπάθεια) είνα μια μη-φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής έχει πρησμένες φλέβες στο ορθό έντερο και τον πρωκτό.

Είναι σαν τις κιρσώδεις φλέβες που μπορείτε να δείτε στα πόδια ενός ατόμου. Όταν οι διογκωμένες αιμορροιδικές φλέβες ερεθίζονται, αναγκάζουν τις περιβάλλουσες μεμβράνες  να πρηστούν, να προκαλέσουν κάψιμο,  φαγούρα, έντονο πόνο, και φλεβοτομία.

Η αιμορροιδοπάθεια προκαλείται από πάρα πολλή πίεση στο ορθό έντερο, που αναγκάζει το αίμα να τεντώσει και να διογκώσει τα τοιχώματα των φλεβών, σπάζοντας τα μερικές φορές.


Παρακάτω είναι απαριθμημένες  οι συχνότερες αιτίες των αιμορροίδων:


- Παρατεταμένη ορθοστασία ή/και καθιστική ζωή

- Ερεθισμός από τις μετακινήσεις εντέρων (από τη δυσκοιλιότητα ή τα σκληρά κόπρανα)

- Διάρροια

- Κάθισμα στην τουαλέτα για πολλή ώρα

- Παρατεταμένο έντονο βήχα

- Τοκετός

- Συχνή ανύψωση βαρέων φορτίων

Εξωτερικές αιμορροίδες
Εξωτερικές αιμορροίδες

Εσωτερικές αιμορροίδες
Εσωτερικές αιμορροίδεςΥπάρχουν δύο είδη αιμορροίδων: εσωτερικές αιμορροίδες και

εξωτερικές
(δείτε τις εικόνες).


Οι εσωτερικές αιμορροίδες συνήθως δεν βλάπτουν ή δεν φαγουρίζουν και ίσως να μη  μπορείτε να τις αισθανθείτε επειδή είναι βαθιά μέσα στο ορθό έντερο. Οι εσωτερικές αιμορροίδες είναι αρκετά αβλαβής. Αλλά δεδομένου ότι η αιμορραγία τους μπορεί να καλύψει το αίμα από μια επικίνδυνη πηγή όπως τον καρκίνο του ορθού και του κόλου , πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι εξωτερικές αιμορροίδες
προκαλούν τα περισσότερα από τα συμπτώματα που ακούμε συνήθως -πόνος, κάψιμο, και φαγούρα. Εάν μια εξωτερική αιμορροίδα στραγγαλιστεί (εάν αποκοπεί από τον ανεφοδιασμό αίματος), ένας θρόμβος μπορεί να διαμόρφωθεί  και να γίνει μια βασανιστικά  επίπονη αιμορροίδα. Λόγω αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων, οι εξωτερικές αιμορροίδες τραβούν την περισσότερη προσοχή για την αντιμετώπισή τους. Μόλις τεντωθούν έξω οι πρωκτικές φλέβες οι αιμορροίδες που δημιουργούνται, είναι δύσκολο να θεραπευθούν εντελώς και να τείνουν να επαναληφθούν με  λιγότερο τέντωμα από ότιχρειάστηκε για να τις προκαλέσει στην αρχή.

Ευτυχώς, οι σωστές συνήθειες και η απλή ιατρική περίθαλψη ελέγχουν συνήθως τις αιμορροίδες καλά, και η χειρουργική επέμβαση συστήνεται μόνο σε κάτι ασυνήθιστο όπως βαριές περιπτώσεις.


Βαθμοί αιμορροίδων


Η διάγνωση του βαθμού των αιμορροίδων είναι χρήσιμη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Διακρίνουμε τέσσερις ανάλογα με το πόσο και πότε προσπίπτουν:

- Πρώτου βαθμού
: Πρόκειται για μικρές αιμορροΐδες που μόλις προσπίπτουν κατά την κένωση.

- Δευτέρου βαθμού
: Είναι λίγο μεγαλύτερες, προσπίπτουν κατά την κένωση αλλά ανατάσσονται μόνες τους με το πέρας της αφόδευσης.

- Τρίτου βαθμού
: Είναι μεγάλες, παραμένουν προσπίπτουσες μετά τη κένωση αλλά είναι δυνατό να αναταχθούν με το χέρι.

- Τετάρτου βαθμού
: Παραμένουν μόνιμα προσπίπτουσες και δεν είναι δυνατό να αναταχθούν από τον ασθενή. Στις χρόνιες περιπτώσεις, σε ηλικιωμένα άτομα, καλύπτονται από δέρμα στη μεγαλύτερη τους έκταση.


Πρόληψη αιμορροίδων


Η αποφυγή των αιτιών που απαριθμούνται στην αρχή θα αποτρέψει τις περισσότερες περιπτώσεις των αιμορροίδων, αλλά αυτές οι συμβουλές είναι μερικές φορές δύσκολο να ακολουθηθούν. Παραδείγματος χάριν, πώς μπορείς να αποφύγεις το κάθισμα όλη την ημέρα εάν εκτελείτε μια καθιστική εργασία; Και οι περισσότεροι από μας θα επιθυμούσαν να αποφύγουν το βήξιμο, τη διάρροια, και τον τοκετό, αλλά αυτό είναι λίγο πολύ αδύνατο, έτσι δεν είναι; Εδώ είναι μερικοί πρακτικοί τρόποι που βοηθούν:

- Εάν η κύρια δραστηριότητα εργασίας σας είναι καθιστική, συνηθίστε να κάθεστε όρθιοι και να περπατάτε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας. Βάλτε στόχο και περπατήστε τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε ώρα και προσπαθήστε να μετατοπίζεστε συχνά στην καρέκλα σας για να αποφύγετε την άμεση πρωκτική πίεση.

- Πάντα εκπνέετε καθώς τεντώνεστε ή ανυψώνετε βάρη. Μην κρατάτε την αναπνοή σας.

- Ελέγξτε το βήξιμο, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα με την πρόωρη αντιμετώπιση δεδομένου ότι οι αιμορροίδες μπορούν σύντομα να ακολουθήσουν.

- Καταρτίστε έναν κανόνα: Καμία ανάγνωση ή άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα ενώ είστε στην τουαλέτα. Εάν οι κινήσεις των εντέρων παίρνουν περισσότερο από 3-5 λεπτά, κάτι πάει λάθος. Εάν θέλετε να κρατήσετε τις αιμορροίδες μακριά, η διατήρηση της καλής λειτουργίας των εντέρων και η  κένωση μαλακότερων κοπράνων πρέπει να είναι η πιο υψηλή προτεραιότητά σας.

Διατροφή και άσκηση

Βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί η αλλαγή συνηθειών όπως:

- Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως). Βοηθούν στην κένωση μαλακών κοπράνων και στην αποφυγή ερεθισμού των αιμορροίδων.

- Η αύξηση πρόσληψης υγρών.

 

- Η μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (παστωμένα ψάρια, το παστωμένο κρέας, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα αλμυρά τυριά, τα πολλά αβγά, τα τηγανητά φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά,καρυκεύματα, καφεΐνη).

- Η σωματική άσκηση. Είναι ευεργετική η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας όπως το κολύμπι,το περπάτημα και η αεροβική άσκηση που αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση.

Εάν δείτε ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα να αποτυγχάνουν, πρέπει να λάβετε πιο δραστικά μέτρα αμέσως! Οι αιμορροίδες είναι μια παθολογική κατάσταση που τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια το πρωί και να γίνουν ανυπόφορα από το απόγευμα.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση?

Πρέπει πρώτα να βρείτε την αιτία των αιμορροίδων σας και να την σταματήσετε. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι άσκοπη εάν συνεχίζουν και βγαίνουν οι αιμορροίδες. Διαβάστε ξανά τις  αιτίες που απαριθμούνται στα βασικές αρχές. Πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, δεδομένου ότι είναι πιθανώς η σημαντικότερη αιτία των αιμορροίδων. Μόλις εξαλείψετε τους παράγοντες που προκαλούν τις αιμορροίδες σας, είναι η ώρα για να τις αντιμετωπίσετε. Υπάρχουν δύο στόχοι αντιμετώπισης: Κατ' αρχάς, να εξαλείψετε τα συμπτώματα (κάψιμο, πόνος, να φαγούρα) και ο δεύτερος, να συρρικνώσεται τις αιμορροίδες.

- Τα λουτρά Sitz

(που ενυδατώνουν την πρωκτική περιοχή μέσα σε ζεστό νερό, σε ένα ρηχό λουτρό) για 15-20 λεπτά, 3-4 φορές/ημέρα είναι μια απλή και αποτελεσματική επεξεργασία και για τους δύο στόχους.

- Τα παυσίπονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πόνο, αλλά το κάψιμο και η φαγούρα αποκρίνονται καλύτερα στις δερματικές κρέμες και τα υπόθετα που θα βρείτε στα φαρμακεία.

-Για να συρρικνωθούν οι αιμορροίδες σας πίσω  στο κανονικό μέγεθος, τα τοπικά φάρμακα είναι πάλι χρήσιμα.


- Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα φυτικών ινών για να αποτρέψουν καθημερινά τις επανεμφανίσεις των αιμορροίδων. Αλλά θυμηθείτε, για να συσσωρεύστε τις ίνες μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες. Εάν έχετε ήδη αιμορροίδες και τα κόπρανα σας είναι ήδη σκληρά, μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο άμεσα δραστικό αποσκληρυντικό και ένα καθαρτικό κενώσεων για να ενθαρρύνετε την αποβολή χωρίς να επιδεινώσετε τις αιμορροίδες σας.

 

 

Πότε να δείτε γιατρό?

Η  θεραπεία που χρησιμοποιείται στις ανωτέρω τεχνικές πρέπει να βελτιώσουν τις αιμορροίδες σας εντός ημερών, αλλά μπορεί να χρειαστούν 2-4 εβδομάδες της θεραπείας για να ηρεμήσουν εντελώς . Εάν δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα προς ικανοποίησή σας μέσα σε αυτόν τον χρόνο, συμβουλευθείτε έναν παθολόγο. Άλλα ιατρικά προβλήματα όπως φλεγμονώδης ασθένεια των εντέρων ή  μόλυνση εντέρων μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα των αιμορροίδων σας. Μην καθυστερήστε να δείτε το γιατρό σας γιατί οι αιμορροίδες παίρνουν ημέρες ή ακόμα και  εβδομάδες για να φύγουν.

Υπάρχουν διάφορες επεμβατικές μέθοδοι για να αφαιρεθούν ή να συρρικνωθούν οι αιμορροίδες:


Rubber band ligation (Περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους)
Ο χειρουργός τοποθετεί ένα λαστιχάκι γύρω από την αιμορροΐδα για να «κόψει» την κυκλοφορία. Η αιμορροΐδα συρρικνώνεται και εξαφανίζεται.

Infrared coagulation (Φωτοπηξία)
Ο χειρουργός καυτηριάζει με υπέρυθρη ακτινοβολία την αιμορροΐδα.

Αιμορροϊδεκτομή
Η χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των αιμορροΐδων.

Αιμορροϊδοπηξία
με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (stapler).


Επιστροφή στην αρχή της σελίδας ή διαβάστε για την φυσική θεραπεία αιμορροίδων

 

Μοιραστείτε το!

Αποποίηση ιατρικής ευθύνης: Όλες οι πληροφορίες από αυτό το site είναι μόνο για ενημέρωση και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού, τη διάγνωση  ή τη θεραπεία. Είστε νομικά υπεύθυνοι για όποια απόφαση πάρετε σχετικά με την υγεία σας. Σας συμβουλεύω να ψάξετε, να μάθετε περισσότερα, να ενημερωθείτε και να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις. Διαβάζοντας αυτή τη σελίδα  και προχωρώντας στην παραγγελία δεσμεύεστε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως  τα ανωτέρω και συμφωνείτε.Best Links

Link-Roll

 

Banners